Dragon Ball on yksi maailman tunnetuimmista ja suosituimmista anime- ja manga-sarjoista. Viime vuosina Dragon Ball on saanut jatkoa ja tämän vuoksi monille uusille ja vanhoille faneille sekä uusille katsojille saattaa olla epäselvää, missä järjestyksessä Dragon Ball kannattaa katsoa tai lukea. Tässä tekstissä saat ohjeet järkevään katsomisjärjestykseen.

Lyhyesti – Miten paljon mangaa on? Miten paljon animea on?
Dragon Ball -mangaa on 42 osaa sekä Dragon Ball Super -mangaa on tällä hetkellä 20 osaa ja Super ilmestyy yhä. Dragon Ball -manga on Akira Toriyaman piirtämä ja käsikirjoittama, Super on taas Toyotarōn piirtämä ja osittain käsikirjoittama. Superiin Akira Toriyama on kirjoittanut vain melko lyhyet ja tiiviit ohjeet siitä, miten tarinan tulisi edetä.

Dragon Ball -animea taas riittää: Dragon Ball -anime (143 jaksoa), Dragon Ball Z (291 jaksoa), Dragon Ball GT (64 jaksoa), Dragon Ball Kai (167 jaksoa), Dragon Ball Super (131 jaksoa), Dragon Ball OVA, Dragon Ball Evolution live action -elokuva, Dragon Ball -elokuvat (4), Dragon Ball Z -elokuvat (13), Dragon Ball Z tv-spesiaalit (2-3 kpl), Dragon Ball GT -tv spesiaali, Dragon Ball Z spesiaali, Super Dragon Ball Heroes ja Dragon Ball Super -elokuvat (3 kpl) sekä tusina sekalaisia spin-offeja, festivaalielokuvia tai vain tietyissä paikoissa näytettyjä lyhytelokuvia, crossover-jaksoja ja mainoksia. Asiaa ei auta yhtään, että puolissa näistä on nimessä Super, mutta ne eivät liity mitenkään Dragon Ball Superiin.

Nämä saa kuitenkin jaettua neljään tärkeimpään osaan:
Dragon Ball – aloittaa tarinan, kertoo Son Gokun lapsuudesta ja nuoruudesta.
Dragon Ball Z – Suoraa jatkoa Dragon Ballille ja sisältää taistelut Freezaa, Celliä ja Buuta vastaan.
Dragon Ball Super – Jatko-osa, jota ryhdyttiin tekemään noin 20 vuotta Dragon Ball Z:n päättymisen jälkeen.
Dragon Ball Super -elokuvat – Nämä ovat suoraan sidottuja Dragon Ball Super -animeen. Elokuvia ovat Battle of Gods, Resurrection ‘F’, Broly ja Super Hero.

Nämä osat ovat Toriyaman kirjoittamia ja suunnittelemia eli ne ovat osa canonia eli mitä sarjassa oikeasti tapahtuu. Esimerkiksi “Bardock on Gokun isä” on canon – Bardock esiintyy niin Dragon Ball -mangassa kuin animessakin ja on Toriyaman keksimä hahmo. Mutta “Bardock matkustaa ajassa taaksepäin ja muuttuu SSJ:ksi” ei ole canon, koska se tapahtuu vain tv-spesiaalissa, joka ei ole Toriyaman käsikirjoittama.

Jos luet mangaa…
Helpoin on aloittaa Dragon Ball osasta 1 ja lukea sarja siitä, jonka jälkeen jatkaa Superiin. Mutta huomioita~

Dragon Ball -mangan alkuosat keskittyvät enemmän sekalaisiin seikkailuihin eivätkä niinkään taisteluihin. Japanissa nämä alkuosat eivät olleet kovinkaan suosittuja ja sarja oli lopetusuhan alla… Jos etsinnässä on siis jännittävimmät taistelut, ei kannata aloittaa alusta.

Ensimmäinen taisteluturnaus alkaa osassa 3 ja Dragon Ballin tyyli muuttuu taistelukeskeisemmäksi osassa 10, osassa 14 Goku esiintyy ensimmäistä kertaa aikuisena, osassa 17 alkaa Dragon Ball Z -tarinaosuus. (Manga on koko ajan DB-nimellä – Dragon Ball Z:n tapahtumat ovat mukana 42:ssa pokkarissa.)

Dragon Ball Super on hieman hankalampi tapaus… Vaikka sen voi aloittaa osasta 1, se ei sisällä kaikkia tarinoita. Super alkaa Battle of Gods -elokuvan juonella, mutta se hyppää Resurrection ‘F’n, Brolyn ja Super Heron yli. Sarjaa voi kuitenkin hyvin lukea, vaikka ei olisi elokuvia katsonutkaan – Super-manga ei paljasta elokuvien juonta, mutta huomioi kuitenkin niissä tulleet uudet power-upit.

Erikoisia faktoja: Dragon Ball Super ei asetu ajassa Dragon Ball -mangan jälkeen. Se asettuu ajassa heti Buun voittamisen jälkeiseen aikaan eli ennen kuin Goku kohtaa Uubin.

Jos Dragon Ball -manga kiinnostaa, kannattaa tutustua myös “Dragon Ball: That Time I Got Reincarnated as Yamcha” – spin-off -sarjaan. Yhden osan mittainen sarja kertoo kuinka Dragon Ball -fani jälleensyntyy Dragon Ball -maailmaan Yamchaksi.

Tiivistäen:
Dragon Ball 1
Dragon Ball 3 (taistelut alkavat)
Dragon Ball 10 (juoni vakavoituu)
Dragon Ball 14 (Goku esiintyy ensimmäistä kertaa aikuisena)
Dragon Ball 17 (Dragon Ball Z alkaa)
Dragon Ball Super

Jos katsot animea…

Dragon Ball -animesta on hyvä aloittaa. Monet pitävät sitä lapsellisena, mutta se sisältää joitakin parhaita taisteluita koko Dragon Ball -saagan ajalta, esimerkiksi Son Goku vs. Piccolo Jr -taistelun.

Dragon Ball Z tai Dragon Ball KAI -anime ovat myös hyviä aloituspaikkoja. Suurin osa faneista on tutustunut sarjaan nimenomaan suoraan DBZ:sta aloittaen. Z alkaa suoraan taisteluilla ja vaikka se alkaa tavallaan sarjan keskeltä, se esittelee hahmot ja maailman hyvin. Z ja KAI ovat käytännössä sama sarja: KAI on lyhennetty versio, josta on leikattu ylimääräistä materiaalia pois (kertausjaksot, fillerit, hahmot vain seisomassa paikoillaan).

Androidi/Cell-saagan aikana kannattaa katsoa History of Trunks -tv-spesiaali, joka kertoo Future Trunksin lapsuudesta ja seuraa Toriyaman käsikirjoitusta. Namek-saagan aikana voi harkita Bardock – Father of Goku -tv-spesiaalin katsomista, mutta se ei ole Toriyaman suunnittelema.

Dragon Ball Super ei ole paras aloitusvaihtoehto, jos et tunne sarjaa entuudestaan. Anime alkaa fillereillä, joista ei saa paljoa irti, jos ei tunne hahmoja entuudestaan eikä voi nauttia näiden keskinäisestä kemiasta. Lisäksi animen laatu vaihtelee paljon ja monet taistelukohtaukset on piirretty heikkolaatuisesti. Animen sijaan Dragon Ball Super kannattaa aloittaa Dragon Ball Super -elokuvilla.

Dragon Ball Super -elokuvista kaksi ensimmäistä ovat Battle of Gods ja Resurrection ‘F’. Nämä elokuvat ja Dragon Ball Superin animen jaksot 1-28 käsittelevät saman juonikokonaisuuden. Elokuvat esittelevät vanhat hahmot sekä muutamia uusia eikä niissä ole turhaa filleriä kuten animessa. Super kannattaa siis aloittaa elokuvilla ja jos niistä pitää paljon, voi katsoa myös animen alkujaksot. Elokuvista voi hypätä myös katsomaan suoraan Super-animea.

Huom, nämä elokuvat voivat löytyä myös Dragon Ball tai Dragon Ball Z -nimen alta.

Mitäs sitten?
Tämän jälkeen voit hypätä jaksoon 28, Universe 6 -saagaan, jossa alkaa uusi tarinakokonaisuus. Siitä eteenpäin Super-animen voi katsoa loppuun normaalisti.
Tämän jälkeen katsomista voi jatkaa Dragon Ball Super: Broly sekä Dragon Ball Super: Super Hero -elokuvilla.

Tiivistäen:
Dragon Ball -anime
Dragon Ball Z -anime
Dragon Ball Z tv-spesiaali – Bardock, Father of Goku
Dragon Ball Z tv-spesiaali – History of Trunks
Dragon Ball Z/Super – Battle of Gods -elokuva
Dragon Ball Z/Super – Resurrection ‘F’ -elokuva
Dragon Ball Super – anime alkaen jaksosta 28
Dragon Ball Super – Broly-elokuva
Dragon Ball Super – Super Hero -elokuva

Haluan seurata anime ja mangaa!
Dragon Ball ja Dragon Ball Z ovat helppoja: aloita vain tahtomastasi ja nappaa manga/anime viereen mukaan.

Dragon Ball Superin kanssa tulee taas ongelmia. Battle of Gods löytyy mangasta, mutta Resurrection ‘F’:stä on tehty vain 1 luku, joka on julkaistu erillisenä mainosmangana Japanissa, mutta sitä ei ole koskaan liitetty mukaan Dragon Ball Super -pokkareihin. Super-manga sisältää käytännössä vain yhden ruudun, jossa elokuva mainitaan…
Seuraavat tarinaosuudet mangasta kuitenkin löytyvät, joten sitä voi lukea menettämättä tarinakokonaisuuksia – joskin manga ja anime eroavat juoneltaan huomattavan paljon. Koska Toriyama on tehnyt vain yksinkertaistetun käsikirjoituksen tarinasta, kulkevat manga ja anime usein omia reittejään päätyen lopulta samaan lopputulokseen. Tämä on onneksi vain etu: jos anime tuntuu tylsältä, voit napata mangan luettavaksi. Jos manga ei tarjonnut riittävästi materiaalia, voit katsoa animen, jossa tarinaan on käytetty enemmän aikaa ja se on tehty eri näkökulmasta.

Dragon Ball Super -anime päättyy Universe Survival -saagaan ja jatkuu sen jälkeen Broly ja Super Hero -elokuvissa.
Manga taas jatkuu Universe Survival -saagasta ja keskittyy taisteluun uutta vihollista vastaan. Broly-elokuva mainitaan mangassa vain yhdellä sivulla ja Super Heroa ei tällä hetkellä ole edes mainittu.

On mahdollista, että Dragon Ball Super -anime jatkuu tulevaisuudessa, jolloin se tulee käsittelemään sekä Moro-saagan että Broly ja Super Hero -elokuvat. Animea on kuitenkin odotettu jo puoli vuosikymmentä.

Mitä nämä muut sitten ovat?!
Mainosmateriaalia, jossa mukana tietysti hauskoja hetkiä ja hienoja taisteluita.

Dragon Ball -elokuvat ovat hauskoja ja kivoja katsottavia, jos pitää Gokusta lapsena ja tämän seikkailuista.

Dragon Ball Z -elokuvat (1-13) ovat ilmestyessään olleet lähinnä mainoksia, joissa on kerrottu, missä vaiheessa anime ja manga ovat. Niissä on kuitenkin oma charminsa ja ne esittelevät paljon pahiksia, joista monet esiintyvät myös videopeleissä. Jos yrität sijoittaa ne oikeaan paikkaan varsinaisen tarinan sekaan, niksautat vain aivosi. Näitä elokuvia kohtaan ei kannata laittaa kovin suuria odotuksia: ne eivät ole juoneltaan tai kokonaisuudeltaan läheskään niin hyviä kuin uudemmat elokuvat.

Dragon Ball GT – tv-sarja, joka ilmestyi DBZ:n loputtua. Ei Toriyaman kirjoittama tai valvoma. Jotkut vihaavat, jotkut rakastavat. Esitteli SSJ4-muodonmuutoksen.

Super Dragon Ball Heroes – tv-mainossarja. Tämä ei liity Dragon Ball Super -sarjaan tai Super Hero -elokuvaan, vaan se on mainossarja samannimiselle keräilypelikorttisarjalle/pelille. Koska kyse on mainoksesta, sen voi katsoa YouTubesta. Sarjan ideana on “universumien yhdistäminen”, minkä ansiosta sarjassa seikkailee 20 erilaista versiota Gokusta, SSJ4-muotoja, fuusioita ja leffa-pahiksia.

Dragon Ball Evolution – USA:ssa tehty live action -elokuva. Huhujen mukaan Akira Toriyama vihasi elokuvaa niin paljon, että jatkoi tarinan kirjoittamista vain sen takia, että Evolution ei jäisi viimeiseksi Dragon Ball -julkaisuksi. Myös fanit inhoavat elokuvaa.

Näiden lisäksi Dragon Ball -sarjasta löytyy paljon muutakin katsottavaa. Nämä ovat ne tunnetuimmat ja fanien eniten rakastamat. Jo näistä riittää katsomista kuukaudeksi tai pariksi, mutta jos Dragon Ball iskee, voi alkaa tutustua myös tuntemattomampiin julkaisuihin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *