Mitä ovat scale-figuurit?Scale-figuurit ovat anime-aiheisia keräilyfiguureja, jotka on suunniteltu tiettyyn mittakaavaan perustuen (scale = mittasuhde). Ne ovat yksityiskohtaisia ja korkealaatuisia figuureja, jotka esittävät anime- tai mangahahmoja luonnollisessa koossa ja mittasuhteissa. Scale-figuurit sisältää laajan valikoiman erilaisia tuotteita, jotka vaihtelevat yksinkertaisista perusposeerauksista monimutkaisiin diorama-figuureihin. Scale-figuureiden hinta on keskimäärin 70-300 euroa, mutta se voi nousta jopa tuhansiin euroihin.

Jos figuuri on valmistettu 1/1-suhteessa, se tarkoittaa, että se on saman kokoinen kuin alkuperäinen hahmo. Tavallisesti tämä tarkoittaa pientä maskottihahmoa tai sitten kyseessä on massiivinen, kymmeniä kiloja painava patsas. 1/8 tai 1/6 osa taas tarkoittaa, että noin 150 senttiä pitkästä hahmosta valmistettaisiin 18,5 cm tai 25 cm korkea figuuri. 1/10 kokoinen figuuri olisi taas 15 cm. Scale-mitat ovat helppo tapa hahmottaa figuurin korkeutta, koska eri poseerauksissa olevien hahmojen mittoja on usein hankala arvioida.

Scale-figuurien koko vaihtelee paljon, mutta ne ovat yleisimmin 15-25 cm korkeita. Figuurit on yleensä valmistettu korkealaatuisista materiaaleista, kuten PVC:stä, ABS:stä tai muista laadukkaista muovityypeistä, ja ne ovat huolellisesti maalattuja ja yksityiskohtaisesti viimeisteltyjä. Scale-figuurit ovat tarkkoja jäljennöksiä alkuperäisistä anime- tai mangahahmoista ja ne pyrkivät välittämään hahmojen yksityiskohtia, ilmeitä ja poseerauksia mahdollisimman uskollisesti.

Scale-figuurit ovat yleensä suunnattu keräilijöille ja anime-faneille, jotka arvostavat tarkkoja yksityiskohtia ja laadukasta viimeistelyä. Ne ovat suosittuja keräilykohteita, joita voi käyttää koristeina. Scale-figuurit ovat kauniita ja tarkkoja esityksiä suosikkihahmoista, ja ne ovat arvostettuja niiden visuaalisen houkuttelevuuden ja tarkkojen yksityiskohtien vuoksi.

Scale-figuureiden esillepanoon kannattaa harkita vitriiniä, koska yksityiskohdat tuovat haittoja pitkällä tähtäimellä: figuurit eivät todennäköisesti kestä kaatumista tai tippumista ja monet yksityiskohdat on usein vaikea puhdistaa, kun figuuri pölyyntyy.

Usein kysyttyä Scale -figuureista

Miku Hatsune – Love is War -diorama figuuri

Mikä on diorama?Diorama on figuuri, jonka mukana on huomattavan laaja alusta tai tausta, johon hahmo asetetaan.

Ovatko scale-figuurit aina maalattuja?

Nykyään käytännössä katsoen kaikki scale-figuurit ovat maalattuja. Joskus myynnissä on garage kit -figuureita, jotka on tarkoitus maalata ja koota itse, mutta ne ovat harvinaisia.

Täytyykö scale-figuurit koota itse?

Scale-figuurit koostuvat tavallisesti kahdesta osasta: figuurista ja alustasta. Niissä on monesti kuitenkin pieniä yksityiskohtia (miekka, hiuspidike, ruusuke, tupakka…), jotka kiinnitetään hahmoon itse.

Vaikka kokoaminen voi olla yksinkertaista, kannattaa siihen varata vähintään kymmenisen minuuttia aikaa sekä tasainen pinta. Figuurit ovat melko kestäviä, mutta kaltoinkohtelua tai väärään suuntaan taivutusta ne eivät kestä.

Figuurin mukana tuli tukikeppi, mutta figuuri pysyy hyvin pystyssä ilman sitäkin. Kannattaako keppiä laittaa?

Kannattaa. Vaikka figuuri pysyisi pystyssä ilman, tukikeppi estää sitä vaurioitumasta tulevaisuudessa. Jos figuurilla on näyttävä poseeraus tai massiivinen kampaus, voi se ajan myötä katketa painonsa vuoksi.

Miten säilytän scale-figuurini mahdollisimman hyväkuntoisena?

Paras säilytyspaikka on lasivitriini, jossa figuuri ei pääse pölyyntymään. Muista välttää erityisesti auringonvaloa ja suoraa auringonpaistetta. Myöskään lämmittäviä spottivaloja ei kannata laittaa figuureiden läheisyyteen.

Muuten varastoidessa on tärkeä katsoa, että figuurit eivät pääse jäätymään.