Japanilaiset Prize-figuurit ovat anime- tai mangahahmojen figuureita, jotka myydään arpajaisten tai kourapelien palkintoina. Ne ovat yleensä noin 10-20 cm kokoisia ja valmistettu muovista. Prize-figuurit ovat yksinkertaisempia ja edullisempia kuin korkean tason scale-figuurit, mutta ne ovat silti tarkkoja ja yksityiskohtaisia. Niitä voidaan käyttää koristeina hyllyillä tai vitriineissä. Prize-figuurit maksavat keskimäärin 30-50 euroa.

Prize-figuurit ovat suosittuja Japanissa, ja niitä myydään usein kioskeilla, pelihalleissa tai erikoisliikkeissä. Prize-figuurit ovat suosittuja keräilykohteita anime-faneille, ja niiden saatavuus ja arvo voivat vaihdella suuresti, mikä tekee niistä mielenkiintoisen lisän harrastajan kokoelmaan. Useimmiten Prize-figuurit ovat kuukausittain vaihtuvia kausituotteita, joista otetaan harvoin uusintapainoksia.

Prize (palkinto) -nimitys tulee siitä, että figuureita valmistettiin aluksi lähes yksinomaan palkinnoiksi pelihalleihin. Nykyään figuureita on jo helpompi ostaa kilpailuiden ulkopuoleltakin.

Täytyykö prize-figuurit koota itse?

Kyllä. Prize-figuurit koostuvat usein 2-5 osasta. Kokoaminen on kuitenkin helppoa ja osat vain painetaan yhteen. Osia kootessa kannattaa kuitenkin pohtia hetki, missä järjestyksessä figuuri kannattaa koota ja mihin kohtaan suunnata puristuspaine. Tavallisesti pää kannattaa kiinnittää viimeisenä.

Osat eivät mahdu yhteen…

Prize-figuurien kokoaminen vaatii joskus voimaa. Kannattaa tarkistaa, onko kumpaankaan liitospäähän jäänyt ylimääräistä muovia, joka pitää poistaa veitsellä. Figuuria voi pitää myös juoksevan veden alla. Muista: kylmä kutistaa, lämpö laajentaa. Joskus figuurien ohjeissa jopa mainitaan erikseen, että figuuria kannattaa ensin kuumentaa esim. hiustenkuivamella ennen kokoamista.

Tällaiset tilanteet ovat kuitenkin melko harvinaisia ja suurin osa prize-figuureista vain painetaan yhteen.

Voiko prize-figuureita käyttää leluina?

Ei. Vaikka prize-figuurit ovat scale-figuureita kestävämpiä, ne eivät sovellu leluiksi ja niitä myydään Japanissa vain koriste-esineiksi. Prize-figuureista voi irrota helposti pieniä osia ja figuurien valmistusmateriaali on jäykkää eikä kestä taivuttamista tai kolhimista.